Provsmakning: Ingvar Pale Ale – West Coast IPA

Eftersom IPA-lagret i princip är tömt har jag otåligt väntat på att Ingvar ska bli klar, och idag var det äntligen dags att utvärdera min nya västkust-IPA.

Ingvar hälls upp med ett fluffigt tätt skum som sakta sjunker ner och lämnar ett tätt vitt lock och ger fina skumgardiner på glaset. Färgen är ljust orange som går åt det gula.

Doften som slår emot mig när jag för näsan mot glaset är granskog som tvångsbefruktats med en gigantisk grapefrukt, fruktgodis och apelsin. fix3
Smaken är först en käftsmäll av citruszest, humle åt det kärvare hållet som snabbt övergår i en mjukare fruktighet. Smågodis och citronkarameller.

Vätskan är ganska tunn och kolsyran är lite porlande på tungan. Den här är torr, ingen jävla karamellighet här inte, och jag älskar det. I min förra variant av samma öl hade jag lite mindre socker men jag föredrar denna iteration.

I förra versionen av Ingvar hade jag Mosaic-humle istället för Zythos, och resultatet är en helt klart stilrenare west coast IPA. Är det bättre då? Ja det beror på vad man vill ha. Gillar man IPA som smakar mer fruktsallad ska man absolut köra på Mosaicen, men vill man ha en mer klassisk WCIPA med mycket tallbarr, dank och citrus så är detta klockrent. Personligen gillar jag denna varianten bättre.

Receptet kommer att användas igen. Nästa gång ska jag behålla maltnotan intakt och variera humleschemat igen. Kanske ska jag byta ut Zythos mot Simcoe nästa gång.

fix2

fix1

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s