Helgens bryggning gick av stapeln igår och det som skulle bryggas var en IPA med råg. Dessutom tänkte jag spexa lite och byta ut den vanliga pale alemalten mot Red X, som ger fin färg. Efter lite googlingar och diverse forumneddykningar och frågor så bestämde jag mig för att att brygga med 30 % rågmalt och 70 % Red X.
En av BIAB:s många förtjänster är ju att det går alldeles utmärkt att använda stor andel rågmalt eller för den delen havremalt utan att man får problem med att lakningen stoppar pga maltbädden blir gröt. Med BIAB blir det ju alltid gröt, och det är fantastiskt!

Jag var lite orolig att vätskan skulle bli väldigt trögflytande, jag läste bland annat på Fear Wolfs blogg om att det kan bli jobbigt med stor andel rågmalt, men det var faktiskt inga problem. Visst så kändes det när man kramade ur BIABpåsen att det var lite oljigare vätska men det vållade inga problem. Vill man undvika detta kan man tydligen köra en betaglukanrast vid ca 44°C i en halvtimme. Jag skippade dock detta eftersom det är första gången jag testar att brygga med rågmalt och om jag gjorde betaglukanrast så hade jag ju inte fått uppleva skillnaden med tanke på att jag inte har några andra rågbryggningar att jämföra med.
Jag valde att inte vattenbehandla IPA-style den här gången, utan skippade alla sulfater och använde min 5,2 pH-stabilisator istället. Mest för att jag inte vill lyfta fram humlen utan verkligen smaka på malten som ju är lite av poängen denna gång. Dessutom vill jag göra slut på stabilisatorn.
Receptet är superenkelt (som vanligt):
Röd RågIPA
Volym-i-hink; 13,5 L
OG: 1.066
FG: 1.012 (gissar jag)
ABV: 6,9 %
Färg: 14 SRM (röd)
IBU: 82
Koktid: 90 min
Malt:
3,2 kg Red X
1,4 kg rågmalt
Mäskades i 75 min vid 65-66°C
Mashout vid 75°C i 10 minuter
Humle:
20 g Warrior 60 min
15 g Simcoe 20 min
20 g Amarillo 10 min
20 g Simcoe 5 min
30 g Amarillo 0 min
30 + 30 g Amarillo & Simcoe torrhumling
Jäst: San Diego Super WLP090
Övrigt: 5,2 pH-stabilisator tillsatt i mäskvattnet, Whirfloc och jästnäring tillsatt de sista 20 minuterna av koket.







Tack för en trevlig blogg!
Har precis flyttat mitt bryggande från en lokal med kylskåp till mig lägenhet där jag inte kan kontrollera jästemperaturen. Hur gör du när du jäser? Kör du med eller utan kyl?
GillaGilla
Tack!
Jag har hittills jäst i en klädkammare som håller runt 18°C nu på sommarhalvåret. Det funkar bra för alejäst tycker jag. Har dock fixat en jäskyl som jag ska börja använda nu.
GillaGilla