Provsmakning: Not-So-Blonde Champagne Saison

Idag provade jag min ”Not-So-Blonde Champagne Saison”, vilket kanske inte ska benämnas saison då den stannade på 1.017. Fenolig pale ale kanske är lämpligare?

Detta var mitt andra försök med champagnejästen Lalvin EC-1118. Första gången försökte jag mig på att göra en klon av Omnipollos Leon, men resultatet blev inte i närheten av Leon. Leon är supertorr och det sägs att den bryggs med champagnejäst, dock inte Lalvin i alla fall. Leon lär sluta på under 1.010, Lalvin har aldrig jäst under 1.017 för mig. Denna jäst har tydligen svårt att knapra i sig maltotrios. Hur som helst så blev min Leon-”klon” väldigt god, även om den var långt ifrån sån förebild. Denna gång var jag förberedd på den dåliga utjäsningen.

fix2
Ölen hälls upp med ett ganska tätt skum som lägger sig efter en stund. Doften är lite stickig, pepprig, lite päron och tuttifruttigodis. Den är svagt disig efter den ganska blygsamma torrhumlingen, och det är helt klart en vacker öl.

Vätskan är lite tjockare än en vanlig pale ale och kolsyran är än så länge ganska blygsam.

Färgen är djupt orange som går mot svagt kopparfärgad (Munichermalten). Smaken är frisk och den smakar lite fenoler som en belgisk öl (det sägs att champagnejästen och belgiska öljäster inte är långt ifrån varandra och det känns som att det kan stämma) och den har en mjuk fruktighet (piggelin!) som är fin. Det känns som att detta kan bli en bra sommaröl, och ihop med Ingvar Pale Ale ska jag nog klara mig en månad, även om vädret helt sonika skulle bli fint.

fix1

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s