Bryggdag: Blonda Bondens Saison

Så lyckades jag visst klämma in en bryggning såhär en söndagkväll, mitt i all bryggångest.

Jag har planerat denna saison ett tag men haft lite ångest för att använda den uppodlade jästen som ju innehåller brettanomyces, men till slut vågade jag ta klivet och göra min allra första brett-öl. Receptet är superenkelt, bara pilsnermalt och lite socker. I sista sekund ändrade jag mig från att köra EKG och istället så tömde jag lite amerikansk humle ur frysen och låter EKGn stå orörd. Bryggningen gick som en dans, förutom att jag verkligen måste köpa mig ett par handskar för att vrida ur BIABpåsen efter mashout. Det gör så ont varje gång.

Min beräknade effektivitet var galen idag, 88 % (!?). Jag tror jag måste byta bryggprogram, för mitt gör massa konstiga ändringar av sig själv. Jag använder iBrewMaster2, bara för att jag ville ha ett bra program till iPad, men det blir väl till att byta till Beersmith. Det verkar i alla fall lite stabilare.

Här kommer receptet:


Blonda Bondens Saison
Volym-i-hink; 19 L
OG: 1.060
FG: 1.004 (gissar jag)
ABV: ~7,5 %
SRM: 3 (ljusgul)
IBU: 35
Koktid: 90 min

Malt:
4 kg pilsnermalt
0,5 kg socker

Mäskades i 60 min vid 67-68°C

Humle:
10 g Columbus – 90 min
20 g Columbus – 5 min
20 g Citra – 5 min
30 g Citra – 0 min

Jäst: Uppodlad bottensats från Vieille Ville Saison

Övrigt: 5,2 pH-stabilisator tillsatt i mäskvattnet, Whirfloc och jästnäring tillsatt de sista 20 minuterna av koket.

Lika bra att ta slut på denna
Lika bra att ta slut på denna
Min dåliga digitala termometer, som har en upplösning på 0,1°C, vilket inte spelar roll då den visar 5 grader fel.
Min dåliga digitala termometer, som har en upplösning på 0,1°C, vilket inte spelar roll då den visar 5 grader fel. Stundtals i alla fall.
Jäst
Jäst
Rör ner malten vid infusionsmäskning.
Rör ner malten vid infusionsmäskning.

fix5

Humlegivor + whirlfloc och näring
Humlegivor + whirlfloc och näring
Magnus på Bryggeributiken hade bara JÄTTEFLASKOR av Starsan, denna liter kommer vara ett år för mig.
Magnus på Bryggeributiken hade bara JÄTTEFLASKOR av Starsan, denna liter kommer vara ett år för mig.
Precis vid uppkok, det vanliga äckliga skummet återfinns här, innan det togs bort.
Precis vid uppkok, det vanliga äckliga skummet. Skummas av omgående

5 reaktioner på ”Bryggdag: Blonda Bondens Saison

 1. Jag har också gjörde förkultur från två flaskor Vieille Ville för att jäsa en berliner weisse. Jag tror att det är mest saccharocmyces i flaskan för att jag fårt inte alls mycket brett karakter i ölen och jäsning var rätt snabb. Jag läst här att bryggeriet tillsätta brett vid flaskning
  http://www.birrificiodelducato.net/en/vieille-ville-saison-2/

  Spännande att höra om du får lite mer karakter än jag. Jag också har en saison på gång just nu med dregs från crooked stave Surette och Vieille

  Gilla

 2. Med förkultur körde jag två steg med de två flaskor. 150 ml 1.037 wort för 3 dagar på magnetomrörare sedan 1500 ml för 3 dagar. Jästa tre och ett halv veckor i ”primary” men jag tycker inte om att lämna brett för länge i en vanligt jäskarl (för mycket syre). Jag gjörde en orval typ öl någon gång och lämnat i primary för 8 veckor. Fick bara massor ethyl acetate så behövde dumpa hela skiten

  Gilla

 3. James, jag har fått smaka din Berliner Weisse idag, Magnus öppnade flaskan du gav honom. Väldigt god! Det är min första Berliner Weisse så jag har inget att jämföra med men jag gillade den mycket!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s