Så lyckades jag visst klämma in en bryggning såhär en söndagkväll, mitt i all bryggångest.
Jag har planerat denna saison ett tag men haft lite ångest för att använda den uppodlade jästen som ju innehåller brettanomyces, men till slut vågade jag ta klivet och göra min allra första brett-öl. Receptet är superenkelt, bara pilsnermalt och lite socker. I sista sekund ändrade jag mig från att köra EKG och istället så tömde jag lite amerikansk humle ur frysen och låter EKGn stå orörd. Bryggningen gick som en dans, förutom att jag verkligen måste köpa mig ett par handskar för att vrida ur BIABpåsen efter mashout. Det gör så ont varje gång.
Min beräknade effektivitet var galen idag, 88 % (!?). Jag tror jag måste byta bryggprogram, för mitt gör massa konstiga ändringar av sig själv. Jag använder iBrewMaster2, bara för att jag ville ha ett bra program till iPad, men det blir väl till att byta till Beersmith. Det verkar i alla fall lite stabilare.
Här kommer receptet:
Blonda Bondens Saison
Volym-i-hink; 19 L
OG: 1.060
FG: 1.004 (gissar jag)
ABV: ~7,5 %
SRM: 3 (ljusgul)
IBU: 35
Koktid: 90 min
Malt:
4 kg pilsnermalt
0,5 kg socker
Mäskades i 60 min vid 67-68°C
Humle:
10 g Columbus – 90 min
20 g Columbus – 5 min
20 g Citra – 5 min
30 g Citra – 0 min
Jäst: Uppodlad bottensats från Vieille Ville Saison
Övrigt: 5,2 pH-stabilisator tillsatt i mäskvattnet, Whirfloc och jästnäring tillsatt de sista 20 minuterna av koket.







Jag har också gjörde förkultur från två flaskor Vieille Ville för att jäsa en berliner weisse. Jag tror att det är mest saccharocmyces i flaskan för att jag fårt inte alls mycket brett karakter i ölen och jäsning var rätt snabb. Jag läst här att bryggeriet tillsätta brett vid flaskning
http://www.birrificiodelducato.net/en/vieille-ville-saison-2/
Spännande att höra om du får lite mer karakter än jag. Jag också har en saison på gång just nu med dregs från crooked stave Surette och Vieille
GillaGilla
Hur länge efter väntade du innan du smakade? Bretten lär ju komma mer över tid.
GillaGilla
Med förkultur körde jag två steg med de två flaskor. 150 ml 1.037 wort för 3 dagar på magnetomrörare sedan 1500 ml för 3 dagar. Jästa tre och ett halv veckor i ”primary” men jag tycker inte om att lämna brett för länge i en vanligt jäskarl (för mycket syre). Jag gjörde en orval typ öl någon gång och lämnat i primary för 8 veckor. Fick bara massor ethyl acetate så behövde dumpa hela skiten
GillaGilla
Aj då, tråkigt att höra. Jag fick rådet att primära i 3 veckor sen öveföra i typ better-bottle eller dimenjeanne i tre veckor.
GillaGillad av 1 person
James, jag har fått smaka din Berliner Weisse idag, Magnus öppnade flaskan du gav honom. Väldigt god! Det är min första Berliner Weisse så jag har inget att jämföra med men jag gillade den mycket!
GillaGilla