Provsmakning: Mango DIPA

Så var det äntligen dags att provsmaka Mango DIPA.

Buteljeringen av denna öl var ingen rolig historia då jag fick improvisera vilt för att filtrera bort allt fruktkött från den mixade mangon, och jag var orolig att jag råkat oxidera batchen när jag fibblade med filterpåsar och hävertar.

DIPAn hälls upp med ett ganska beskedligt skum med stora bubblor som efterhand så lägger sig till ett litet vitt lock och så småningom försvinner helt när glaset nästan är urdrucket. Färgen är djupt solgul, nästan orange, och vätskan går inte att se igenom.

fix1

Doften ger massor av mangojuice och (andra) tropiska frukter.

Smaken är massor av frukt (ja det vore väl jävligt konstigt annars) först och blir snart lite syrlig och beskan känns i eftersmaken. Vätskan ganska tjock och kolsyran är ganska försiktig. De 8 % alkohol som faktiskt finns här märks inte alls. Livsfarligt lättdrucken.

Jag tror att jag skulle vunnit på att inte vattenbehandla denna öl lika ”humligt” ( dvs med en sulfat:kloridkvot på 6:1) som jag gör i vanliga fall, för jag tror att mangosmaken hade kommit fram som lite sötare då. Så gör jag denna igen så blir det att dra ner på sulfaterna.

Är den god då? Ja svingod. Är det värt det då? Hålla på att joxa med mixad frukt och sånt? Jo då, det är värt det ibland. Ölet blir ju ganska dyrt för att vara en hembryggd öl med tanke på de 1,5 kg mango som gick åt till de 10 L jag i slutändan fick ner i butelj. Så jag förstår att Brewski måste ta lite mer för sin Mangofeber DIPA som ju kostar 40 spänn på systembolaget.

Nästa gång ska jag ta lite mindre mango faktiskt, och som jag nämnde tidigare dra ner på sulfaterna.

9 reaktioner på ”Provsmakning: Mango DIPA

 1. Tjena!
  Jag gjorde denna mangodipa för ett tag sen! Allt flöt på bra ända fram tills jag skulle luta mig tillbaka o mysa på första ölen! Det stog som en fontän rätt ur flaskan!! Jag primade med ca 5g socker per liter! Tror du det har blivit för mycket kolsyra med socker + mango? Eller hur primade du? 😃

  Gilla

  1. Sockret från mangon lät du väl jäsa ut i jäshinken? Fontänen låter mer som beroenda på antingen ojämn fördelning av primningssockret eller att du fått nån typ av infektion den flaskan. Var alla flaskorna likadana? Jag har också fått fontäner, men inte just i min mangoDIPA. Jag primade med 6 g / liter om jag inte missminner mig…

   Gilla

   1. Ja det fick jäsa ut o hinken! Tyvärr så verkar det som att det är alla flaskor som gått åt pipan! En annan sak jag undrar över är om du körde torrhumlingen i primären eller ihop med mangon i sekundären?

    Gilla

  2. Låter helt klart som en gusher infektion!

   Vildjäst som kommit med i flaskorna i samband med buteljering.

   Jag gjorde med denna öl i somras, använde dock bara 1 kg till 20 liter…

   Mangosmaken kom inte fram lika bra som jag hade tänkt,får köra på ditt recept nästa gång Jonas 🙂

   Jäkligt trevlig blogg förövrigt//Erik

   Gilla

 2. Vad tråkigt! Det verkar ju som att det inte jäst klart riktigt då.

  Jag torrhumlade så fort jäsningen från mangon avtagit. Är det mycket ”bös” kvar i dina flaskor? Eller är vätskan klumpfri?

  Gilla

  1. Ja nåt skit gick fel i alla fall men bara upp i sadeln igen 😃 Nä jag har inte mycket bös i flaskorna! Jag gjorde en kallkrasch i slutet så tror jag fick bort mycket på det!

   Gilla

 3. Halloj! Jag har bryggt mig en liknande mango-öl och ska inom några dagar buteljera. Jag har dock problem med de enorma mängder bös som är i jäskärlet! Av de 12L vätska i min 15L jäshink är ca 1,5L jäst i botten, på den ligger någon form av mangopure-slask och över den ligger själva ölet. Hur gjorde du när du hävertade över? Jag antar att jag kommer behöva filtera på något sätt, men vill man suga upp mangopuren eller lämna den? Tack för din blogg och din tid 🙂

  Gilla

  1. Hej!
   Filtrera är inte lätt utan att oxidera alltihop, gör det inte 🙂 Har du möjlighet att kallkrasha så gör det och häverta över uppifrån-och-ner och försök undvika att få över så mycket av mangogeggan.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s