Bryggdag: Ingvar Pale Ale – West Coast IPA (v.2.0)

IngvarPale ALe

Idag var det dags att brygga en av sommarens törstsläckare. Det är andra gången jag brygger denna och lite mindre förändringar har skett sen sist. Jag har bytt ut en humlesort och ersatt Mosaic med Zythos, som inte är en egen humlesort utan en mix av olika sorter som ska ge tall och citrus/grape. Jag har aldrig använt denna så det är spännande!

Dessutom har jag ändrat maltnotan litegrann, men enda modifieringen här är
200 g mer socker.

Annars känns min maltnota igen. Pale ale, münich och carapils. Jag har fått någon slags aversion mot pilsnermalt så jag måste råda bot på detta vid nästa bryggning.

Ingvar Pale Ale är såklart en hyllning till världens bästa Ingvar, och vad är mer västkust än Ingvar? Räkor, Lisebergskaniner eller mutskandaler tänker ni? Nänä, ingen av dessa kommer i närheten av denna västkustikon.

Hur som helst, denna IPA är ett veritabelt humlemonster, och jag använder 400 g till 23 L. Så den är ganska dyr att göra men jäklar vad god den blev sist. De 23 L försvann på några veckor, så jag hoppas att det inte bara var en slump att den blev så lyckad sist.

Bryggningen gick bra med endast mindre fadäser. Till exempel lyckades jag inte mindre än två gånger slå ut säkringarna i köket. Första gången var när jag försökte köra spisen, induktionshällen och micron samtidigt. Inte ett dugg visare av detta lyckades jag bara 2 timmar senare göra om misstaget när jag försökte koka kaffe samtidigt som jag kokade vört. Det var i alla fall snabbt fixat.

Här kommer receptet:


Ingvar Pale Ale – West Coast IPA v.2.0

Volym i hink: 23 L
OG: 1.065
FG: 1.010
Koktid: 60 min
Färg: 5 SRM (mörkgul)
ABV: 7 %
IBU: 100+
Koktid: 60 minuter

Malt:
5 kg Pale ale
0,7 kg strösocker (tillsatt i koket)
0,5 kg Münich
0,5 kg Carapils

Mäskades vid 66°C i ungefär 75 minuter.
Mashout vid 75°C i 10 minuter

Humle:
50 g Centennial 60 min
50 g Centennial 30 min
50 g Centennial 10 min
25 + 25 g Zythos och Amarillo 5 min
25 + 25 g Zythos och Amarillo 0 min.

50 + 50 + 50 g Centennial, Zythos och Amarillo torrhumling. Kommer delas upp på två tillfällen.

Jäst: 2 pkt US-05

Övrigt: Vattenbehandlat med 9 g kalciumsulfat, 4 g magnesiumsulfat, 1 g bikarbonat och 2,5 g kalciumklorid, allt tillsatt i mäskvattnet.
Whirlfloc och jästnärsalt tillsatt 15 minuter innan kokslut.

6 kg malt
6 kg malt
fix4
Inmäskningen
Vid mashout har jag tillsatt 6-7 liter kokande vatten för att snabbare nå 75 °C
Vid mashout har jag tillsatt 6-7 liter kokande vatten för att snabbare nå 75 °C
Knarkvågen får jobba hårt
Knarkvågen får jobba hårt
Hops on parade
Humlegivorna
Hops on parade
Hops on parade
Ganska oaptitligt skum som bildats precis innan vörten började koka. Denna fiskades upp illa kvickt.
Ganska oaptitligt skum som bildats precis innan vörten började koka. Denna fiskades upp illa kvickt.
fix11
Efter första humlegivan, och det ser redan ut som humlegröt.
fix1
Efter femminutersgivan är det riktigt trångt i grytan
Rehydrering
Rehydrering
Ett litet trick jag läste på SHBFs forum. Ställ in en glasform i frysen och häll på lite vört för att kunna mäta preboil OG
Ett litet trick jag läste på SHBFs forum. Ställ in en glasform i frysen, häll på lite vört för att snabbt kyla den till rumstemperatur för att kunna mäta preboil OG
Så här silar jag min vört, jag tycker det fungerar bra
Så här silar jag min vört, jag tycker det fungerar bra…
... fast idag är det galna mängder humle i koket. Ja se då får man skrapa skrapa skrapa
… fast idag är det galna mängder humle i koket. Ja se då får man skrapa skrapa skrapa
Annons

2 reaktioner på ”Bryggdag: Ingvar Pale Ale – West Coast IPA (v.2.0)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s