Bryggdag: Not-so-blonde Champagne Saison

Äntligen var det dags för bryggning igen, det var alldeles för länge sedan nu.
I höstas bryggde jag en väldigt god öl baserat på Omnipollos Leon. Den smakade inte alls i närheten av Leon men blev väldigt god. Jag bryggde ölen med Lalvins EC-1118, och den jäste inte ut alls som jag ville (vilket jag fick bra förklaring av Ekstedt på SHBF:s forum). Den stannade på strax under 1.020 och jag ville ju egentligen få den lika torr som Leon men det resulterade i en fin fenolig, fruktig och disig blond öl. Väldigt god.

Denna gång var jag mer beredd på förutsättningarna för jästen. Jag skulle gå till bryggeributiken och köpa pilsnermalt, carapils och münichermalt men när jag kom därifrån så insåg jag att jag i farten valt Pale Ale-malt istället (därav ”not so blonde”). Så P.A.-malt fick det bli! Jag tänkte också passa på att rensa ut lite i humlehyllan så det fick bli amerikansk humle; Simcoe, Centennial och Citra.

Bittergivan till vänster, femminutersgivan till höger
Bittergivan till vänster, femminutersgivan till höger

Jag mäskade in på 66 °C och lät temperaturen hålla sig runt 65-66°C i 90 minuter för att få ut mycket förjäsbart socker till den kinkiga jästen.
La även till 300 g strösocker till malten för att champagnejästen skulle ha lite mer enkelt socker att jobba med.
inmäsk

Jag är glad att jag börjar få bra ordning på min beräknade effektivitet, denna gång hade jag räknat med 80 % och fick 79,3 % effektivitet. Det får man vara nöjd med tycker jag.

Bryggningen fungerade bra överlag förutom att induktionshällen beslutade sig för att stänga av sig själv mitt i koket, vilket jag märkte först efter ett par minuter och det tog lite tid att få igång koket så jag kokade lite längre än vad som var tänkt. Detta gör ju att IBU-uppskattningen kanske är lite i underkant, men samtidigt så skiljer inte IBU supermycket om man jämför tex en bittergiva på 60 eller 90 minuter, så jag tror skillnaden blir marginell.

Jag funderar på att dela batchen efter att primärjäsningen är över och låta ena halvan få en dos av bretten jag odlade upp tidigare i veckan för att jämföra. Brett är en av de få jäster som inte champagnejästen har ihjäl, eftersom champagnejästen är en s.k. ”killer yeast”.

Receptet kommer här: (Jag är osäker på om man ska kalla detta en saison eller en jästig pale ale, men det är ju ganska ointressant egentligen)


Not-So-Blonde-Champagne-Saison

I jäshink-volym: 19 L
OG: 1.063 (faktisk 1.062)
FG: 1.016 (gissning!)
ABV: ~6,2 %
IBU: 34
Färg: 5,6 SRM (mörkgul)

Malt:
3,8 kg pale ale
0,9 kg münich
0,3 kg carapils
0,3 kg strösocker

Humle:
15 g Simcoe 60 minuter
15 g Simcoe 5 min
30 Centennial 5 min
20 g + 20 g Centennial + Citra torrhumling

Jäst:
2 paket Lalvin EC-1118 (rehydrerad)

salt

rehydrering av jästeen
Rehydrering av jästen
Man behöver inte dricka öl vid bryggning. Man kan t.ex. dricka en sjukt god ripasso också
Man behöver inte dricka öl vid bryggning. Man kan t.ex. dricka en sjukt god ripasso också

OG

grains

kylning

durkslagjästikopp

En reaktion på ”Bryggdag: Not-so-blonde Champagne Saison

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s