Experiment: Odla från flaska

Jag har nyligen renoverat min egenmeckade magnetomrörare (den var både ful och dålig) och var sugen på att testa att odla upp lite jäst.

Jag har sedan ett tag sparat bottensatsen från en Vieille Ville Saison och tänkt odla upp jästen för det var en god saison. Jästen ska innehålla både brettanomyces och saccharomyces och jag har aldrig jäst med brett förut. Man ska ju vara försiktig med brett eftersom det kan vara svårt att få bort den från exempelvis jäskärl. Tydligen är den så svår att få bort för att jästcellen är mindre än annan jäst och kan överleva i små repor i porösare material.

Bottensats och desinfekterad magnetloppa på folie
Bottensats och desinfekterad magnetloppa på folie

Jag har läst lite att det är viktigt att odla upp i små steg. Första omgången ska man ta ganska lite vört, ungefär en halvliter med 50 g maltextrakt och sen stega upp den i större volymer, det vill säga lägga till mer vört. Jag fick antagligen någon slags hjärnsläpp när jag gjorde detta för jag körde en liter vatten, 100 g maltextrakt och jästnäring direkt. Jag kokte ihop vörten i min 3-liters e-kolv och kylde i vattenbad och tillsatte sen bottensatsen. Min fixade magnetomrörare går som en dröm nu, och det blev en fin virvel i e-kolven.

Efter ett dygn hade absolut inget hänt, och jag var orolig att projektet skulle få vaskas, men efter ett dygn till så hade ett tätt skum bildats.

fix3
fix1

Efter två dar till så hade jästen slutat producera skum och det var dags att krasha e-kolven i kylen så att jag kan dekantera och spara jästen i en liten burk.

fix4

Jag vet inte ännu hur jag ska använda mig av jästen här, men förslagsvis i en enklare saison. Jag tänkte först använda den i en saisonvariant jag brygger idag som är en saison på pale ale och Münich-malt med amerikansk humle. Men jag har nog ändrat mig igen och vidhåller orginalplanen att använda champagnejäst. Däremot kan jag eventuellt tillsätta bretten på sekundären till champagnejästen eftersom den brukar jäsa ut lita halvkass, och brett är en av de få jäster som champagnejästen inte har ihjäl.

Den som lever få se helt enkelt! Återkommer senare ikväll eller imorgon med bryggningen av min ”Not so blonde champagne”-saison.

2 reaktioner på ”Experiment: Odla från flaska

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s