Provsmakning: Pliny the Elder Wannabe

Så var det dags att provsmaka min Pliny-klon. Har funderat på vad jag ska namnge min öl men det är svårt. En idé var ”Pling och förälder” p.g.a. den fonetiska likheten men det är ju ett helt obegripligt ölnamn.

Det här med kloner är ju ett inlägg i sig, men man kan väl säga så här för att hålla det kort, att oavsett om man har det fullständiga receptet så är det extremt svårt att försöka efterlikna en annan öl. Det är så oerhört olika beroende av bryggverk och råvarornas egenskaper. Hur som helst så bryggde ju jag ett klonrecept av Pliny the Elder, en av de högst betygsatta IPOrna (böjning?!) i världen. Jag har aldrig fått chansen att pröva orginalet så jag kan ju omöjligen uttala mig om huruvida min variant är i närheten av orginalet, men jag kan uttala mig om hur den smakar:

full

DubbelIPAn blev lite starkare än vad orginalet levererar (8%), min Pliny ligger runt 8,5 % ABV. Den hälls upp med ett försiktigt snövitt skum som efter några minuter lägger sig som ett vitt lock på den rödorangea vätskan. Doften är humlig, ganska tung och tallbarrig, men känns ändå fräsch.

När jag tar första klunken är den första smaken som jag kommer att tänka på apelsinmarmelad. Detta följs av lite friskare citrussmaker men det som är slående är bettet i beskan. Beskan riktigt griper tag i käften på mig och ger en nästan salivframkallande känsla i munnen, ungefär som att bita i en klyfta citron. I eftersmaken känner man lite av den höga alkoholhalten, men den känns lite värmande och inte spritig. Jag tycker att denna är väldigt lik Omnipollos Nebuchadnezzar i smaken, nästan mer lik än klonrecptet i Henoks egen bok.

Jag är väldigt nöjd med hur lätt kroppen känns, precis lagom för en öl i den här klassen.

”Glasigheten” som jag först kände i APA 2.0 (som i och för sig la sig efter ett par dagar) som jag tillskrev San Diego Super-jästen återfinns inte här.

Sammanfattningsvis en extremt bra DIPA. Jag har bryggt DIPA med betydligt mer humle/volymenhet än den här men jag tycker ändå att detta är en av de bättre.

Jag är ju extremt svag för superbeska IPA och DIPA och jag tycker att columbus levererar grym beska. Detta är ett bra och ganska ekonomiskt DIPA-recept som jag verkligen kan rekommendera, själv tänker jag absolut brygga den igen.

header

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s