Provsmakning: Snömannen Imperial stout

Jag har smygprovat denna ett par gånger redan, men nu kände jag att den var mogen nog att utvärderas. För ca 1,5 månad sedan bryggde jag min första Impstout.

Jag har haft ofta svårt för de lite sötare varianterna av Imperial Stouts, men har förälskat mig i Great Divides Yeti, så mitt första försök att brygga denna stil blev ganska självklart ett försök i att efterlika just denna.

Det jag gillar med Yetin är att den balanserar upp den stora maltigheten och sötman med en ordentlig beska. Efter lite efterforskningar och jämförelser mellan olika klonrecept så satte jag ihop ett som verkade vettigt.

Snömannen hälls upp med ett ganska kraftigt brun-beige skum, som lägger sig efter en stund. Doften är syrligt sotig, rostad och ett litet alkoholstick kan kännas.

YetiFIX

Smaken är först söt, sen kommer beskan som en räddare i nöden och gör gommen glad. Smaker av mörk choklad och kaffe avlöser varandra och en alkoholvärme kan kännas. Eftersmaken är choklad som går mot en försiktig syrlighet.

Vätskan är ganska tjock men inte kväljande.

Den är fantastiskt god, och jag är extremt nöjd med denna Impstout som första försök i genren. Jag ska, när Snömannen fått stå ett litet tag till, göra en side-by-side-jämförelse med sin förebild.

Min Snöman jäste inte ut så mycket som planerat, den stannade på FG 1.029 mot förväntade (önskade) 1.018 men med ett OG på 1.093 så tycker jag inte detta gör så mycket. Men jag undrar vad man bör göra får att faktiskt få ner den till önskat OG? Jag mäskade runt 67-68 °C och kanske bör jag sänka detta till runt 65 °C för att uppnå önskad FG. Är det kanske så att jag borde använt mer jäst? Borde jag kanske se över syresättningen?

Om någon skulle vara intresserad av receptet så kommer detta här:


Snömannen Imperial Stout
Beräknad effektivitet: 70 % (Justera detta om ni inte kör BIAB)
Volym i hink: 12 L
OG (beräknad): 1.092 (Faktisk : 1.093)
FG (beräknad): 1.018 (Faktisk 1.029)
ABV: 9,5 % (Faktisk 8,9 % inkl flaskjäsningens bidrag)
IBU: 84
Färg: 62 SRM (svart)

Maltnota:
5 kg Pale Ale
300 g Crystal 120 L
250 g chokladmalt
250 g svartmalt
200 g rostat korn
160 g veteflingor
160 g rågflingor

Humleschema:
25 g Chinook – 60 min
15 g Chinook – 30 min
14 g Centennial – 15 min
14 g Centennial – 5 min

Jäst: 2 pkt US-05

Kolsyrejäst med strösocker, 5 g/l

PS: Jag smygprövade min Pliny-klon idag också. Inte ännu tillräckligt mogen men herrejävlar vad god. Utvärdering kommer snart!

9 reaktioner på ”Provsmakning: Snömannen Imperial stout

 1. Hallå och tack för en intressant blogg! Har en fråga angående tillvägagångssätt på denna. Ska snart brygga enligt ett liknande recept. Nämligen en Yetiklon ifrån Beersmith. Enligt detta recept så ska den mäskas i 90 min, hur gjorde du själv? Tappade du om till sekundärjäsning eller körde du på i endast primären och hur länge?

  Imperial stouts är helt nytt för mig, därav frågorna 🙂

  Gilla

  1. Tack!
   Jag mäskade också i 90 minuter. Du behöver inte tappa om till sekundär, det gjorde inte jag. Om jag inte minns fel så stod den i hink ca 2,5-3 veckor. Sen får den stå på flaska rätt så länge innan den blir riktigt bra.

   Gilla

  1. Hej! Jag mäskade all specialmalt ihop med resten av malten. Om du vattenbehandlar så är det inga problem!

   Jag tror dock att jag körde helt utan tillsatser den gången, och det blev inte kärvt, så kör på.

   Gilla

   1. Värmer upp inför kok nu. Kör lite mindre batch än dig ( 11L ) men tänker ha ett längre kok på ca 2,5h . Kör i princip samma upplägg som du fast wlp001 + lite lactos i också. Spännande! Fick krossa rostade korn själv i mortel förut men det verkar ha blivit ok ändå 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s