Tillsätta mango

Jag har aldrig tillsatt färsk frukt i öl innan och idag var det alltså premiär. Jag köpte 1,5 kg frusen mango, det hade ju så klart känts lyxigare att köpa färsk mango, men eftersom det kostar en smärre förmögenhet och att jag blir galen av att skala och kärna ur en mango så vill jag inte tänka på att behöva göra det med ett tiotal, ICA har fin frusen mango:
mangonfix1

Så sex paket à 250 g fick det bli. Detta fick jag betala ungefär 120 kr för, så det tyckte jag var överkomligt. Sen hällde jag hela faderullan i en kastrull och värmde mangon till ungefär 80 °C och mixade allt med en stavmixer.mangofix2Efter att låtit mangon svalna i ett vattenbad så tillsatte jag mangomoset i jäskärlet och rörde försiktigt om med en slev. Så nu hoppas jag bara att det här blir gott. Spännande att se om min Mango DIPA kan stå emot Brewskis Mangofeber DIPA.

25 reaktioner på ”Tillsätta mango

 1. Hej!
  Jag försökte mig på att göra en egen klon innan jag hittade ditt recept här.
  Mitt problem är att fruktsockret skapar kolsyrebomber i flaskorna.
  Hur mänga dagar hade du mellan primärjäsning och mangotillsättning samt mangotillsättning och flasktappning?

  Tacksam för svar!

  Gilla

  1. Hej.
   Jag tillsatte mango direkt efter att den kraftfullaste jäsningen var över, alltså efter 2-3 dagar. Sen väntade jag ungefär tio dagar till innan buteljering.

   Pastöriserade du din frukt innan du tillsatte den? Tänker om du kanske fått med nån slags bakterie/jäst via frukten som fortsatt knapra på ölet sen den vanliga jästen gjort sitt?

   Gilla

   1. Tack för snabbt svar!
    Jag använde mig av färsk mango som jag skar och kokade upp. Det borde räcka tyckte jag. Men antagligen hade jag frukten för kort tid i jäshinken innan jag tappade på flaska. Jag lät den bara ligga där i ca 3 dagar. Den hade väl inte jäst klart helt enkelt.

    Ska testa ditt recept nu i veckan. Du verkar vara nöjd även om det är en ganska dyr och ”meckig” öl att brygga hemma. Har du något bra råd att ge?

    /Elias

    Gilla

   2. Ja det låter väldigt kort med bara tre dagar. Nja ett tips skulle nog vara att inte vattenbehandla den för ”sulfatigt” om du håller på med sådant 🙂

    Gilla

 2. Tappade du om till sekundär eller körde du totalt ca 14 dagar på primären med mangon och humlen sista dagarna?

  Sugen på att sätta en sats av något liknande nu när värmen kommer smygande.

  Gilla

   1. Klockrent. Tack för snabbt svar. Blir nog inte riktigt samma recept, men i runda slängar iaf.

    Gilla

 3. Hej! Tänkte göra en sats till helgen med ditt receptet som grund. I receptet står att mangon skulle tillsättas i sekundären. Men i kommentarer har jag förstått att du tillsatte mangon efter 3-4 dagar och lät ligga i till 14 dagar passerat, för att fruktsockret ska hinna jäsa ut. Sen torrhumling sista dagarna. Min fråga är då om du sekundärade efter 14 dagar precis vid flaskning för att få en klarare öl eller helt enkelt inte alls?

  Min förra öl med frukt/bär (hallon) blev det skummisar av pga ojäst fruktsocker, så vill försöka undvika det.

  Btw, din gamla kylspiral fungerar fortfarande finemang, bytt packning och slangklämma någon enstaka gång 🙂

  Gilla

 4. Hej Jonas.
  Jäser en Pale Ale med Azacca o Mosaichumle.
  Har även mango i den.
  Pga av jag var bortrest så fick den jäsa i 18 dagar totalt.
  Sedan tappade jag över i en ny hink där mangobitar/pure låg i botten.
  Har haft mangon där i 5 dagar.
  Pga att det börjar bli snålt med tid.(Måste vara upptappad o färdigkolsyrad till en lokal hembryggartävling den 21/5).
  Så funderar jag att kasta i torrhumle imorgon onsdag 27/4 låta den ligga i 3dagar.
  Kallkrasha typ 2 dagar o tappa på flaska efter det.Typ 8 dagar med mango i.
  Det jag undrar är hur länge tog det innan jäsningen på fruktsocker av mango gick över när du gjorde din ?
  Samt hur mycket socker du primade med.
  I min testbatch använde jag mockabitsocker ca 6,3 gram/liter.
  blev ganska rejäl kolsyra,men sjukt smidigt så vill göra likadant igen.
  Men flaskbomber vill jag inte ha.

  Gilla

  1. För mig jäste mangon ut fort. Jag skulle nog våga säga att det funkar! Jag kolsyresatte min med 6 g / l och det kändes ganska lagom.

   Gilla

   1. Ok då kör jag så.
    Det jag märkte på min provbatch på 5 liter, var att kolsyran bildades snabbare än normalt samt att det var mindre bottensats i flaskorna.
    Fick för mig att kan ha med mangon att göra …..

    Gilla

 5. Hej igen.
  Tänkte kasta i torrhumlen igår men märkte att mangon låg och flöt på ytan o som ett täcke.
  Så var det inte förra gången för mig men då använde jag mig av mangobitar i olika storlekar,så dessa var väl tyngre o sjönk till botten lättare.
  Alt. pågår jäsningen fortfarande(Bubblar till nån gång per minut)så det kanske sjunker när det är klart.
  Hur var det för dig?

  Gilla

 6. Hej hopp! Ska försöka mig på en klon av Dugges Tropical Thunder och tänkte ha i mango på samma vis som du, men undrar lite hur det blir med filtreringen när flaskar/fatar ölen efter att jäsningen är klar.. lade sig mangofruktköttet snällt på botten eller hamnade allt i suspension?

  Gilla

  1. Mangoköttet la sig hyfsat på botten, men räkna med mycket spill här. Flera extra liter går till spillo. Jag hade nog testat färdig puré. Bryggeributiken har en bra.

   Gilla

 7. Tjena Jonas!
  Jag var i GBG på ölmässan tillsammans med en polare därifrån och på hemvägen till han fick vi feeling för att brygga en fruktiga ipa. Sagt å gjort drog vi i gång en batch på hans bryggverk. Nu har den jäst i 2v och han pastöriserade frukten (mango & passionsfrukt, splittad batch) och slängde i det igår. Han tänker låta den ligga å gotta sig 1v, torrhumla och sen flaska efter ytterligare en knapp vecka. Jag tänker mer släng i humlen på söndag el. måndag och flaska till helgen istället. Han är rädd för skumraketer men vad tror du? Risk för det efter frukt i hinken i bara 1v? Om vi gör som han tänkt, tror du jästen är tillräckligt pigg för kolsyrejäsning efter 4v på hink? Mängden jäst ska inte vara nåt problem, 2pkt torrjäst till 20l.

  /Martin ”Televinken” Persson

  Gilla

  1. Jag hade torrhumlat direkt när ni märker att frukten jäst ut. Men vill ni vänta så är det nog inga problem, jästen blir ju pigg av att få jäsa ut frukten med, så det är inte så att den vilat. Men det finns ingen poäng i att vänta så kör 🙂

   Gilla

 8. Hej!

  Jag vet inte om den här bloggen är aktiv men tänker att jag testar att skicka iväg en fråga o hoppas på det bästa. Jag är helt grön på bryggning och ska precis brygga min första öl. Jag är väldigt sugen på att göra en smaksatt IPA med mango. Jag har däremot bara ett recept på ipa från koksbryggeriet, tror du det är möjligt att följa ditt knep med mangon efter en ölet har jäst en vecka och sen låta det stå en vecka till?

  Mvh

  Gilla

  1. Hej. Bloggen är något vilande just nu… men det ska ändras snart hoppas jag.

   Ja du skulle kunna göra så som du föreslår, men om det är din första öl du brygger så skulle jag kört på köksbryggeriets recept rakt av.

   Gilla

 9. Hej Jonas

  Jag har hällt i mangon (ca 1kg frukt på 10l öl) på dag 4 av 14, enligt receptet till min ipa så ska jag torrhumla efter 7 dagar. Har du torrhumlat din mango ipa? Eller kommer humlen att ta över mango smaken/lukt, vad tycker du?

  Mvh Daniel

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s