Bryggdag: Mango DIPA

Så var det äntligen dags att brygga min dubbelIPA med mango i. Jag har funderat lite på det här med namnen ”Imperial IPA” och ”dubbel IPA”. Kommer möjligtvis ”dubbel” från ordet Imperial IPA? Det blir ju ett ”dubbel-I” när man förkortar det, IIPA? Alltså dubbel-I PA. Ja jag vet inte, någon kanske vet?

”Mangofeber DIPA” är en fin DIPA från Brewski i Helsingborg. Detta är en av de bästa svenska DIPA jag druckit, tillsammans med Omnipollos Nebuchadnezzar och Fatamorgana. De båda senare har jag bryggt ganska bra imitationer (inspirationer) av, så då tänkte jag ge mig på att brygga med frukt i för första gången. Enligt säkra källor innehåller Brewskis bärs bara Pale Ale-malt, carapils och Münich. Humlen de använder är Amarillo och Mosaic, vilka jag använt många gånger och gillar mycket. Vilken av dem som är bitterhumlen antar jag (om inte annat av ekonomiska skäl) är Mosaic, som innehåller 12 % alfasyra mot Amarillons 8 %.

Nåja, hur som helst, bryggningen blev äntligen av. Bryggningen gick bra överlag, utan större missöden. Försökte mig på att spela GTA Online samtidigt med några kompisar, vilka blev ganska frustrerade när jag var tvungen att springa ut i köket vid varje humlegiva.

Receptet som jag knåpat ihop ser ut så här:

Mango DIPA
OG 1.073 (75 % effektivitet)
FG 1.012 (beräknat)
ABV: 8 %
Beräknat IBU: 125

Kok i 90 minuter

I hink: ~12 L
Före-kok-volym: 17,5 L
Malt:
3,9 kg Pale Ale
400 g Carapils
400 g Münich

Mäskat vid 65 °C i 90 minuter.

Humle:
20 g Mosaic 90 min
25 g Mosaic 45 min
15 g Amarillo 20 min
20 g Amarillo 10 min
20 g Mosaic 5 min
30 g Amarillo 0 min

35 + 35 g av Amarillo & Mosaic torrhumling

Jäst:
US-05

Övrigt:
1/2 tsk jästnäring och 1/2 tablett protafloc tillsatt vid 20 minuter innan kokslut
Vattenbehandlat med 5 g kalciumsulfat, 1,7 g kalciumklorid, 3,4 g magnesiumsulfat, 1 g kalciumkarbonat och 0,3 g bikarbonat, allt tillsatt i mäskvattnet.

1,5 kg mixad mango ska tillsättas i sekundären.

vattenbehandlingfix

termofix mangobryggfix humlefix

krossadmaltfix

tumstockfix36-L Patinakastrullen är bra, eftersom höjden är 36 cm kan man mäta volymen med en tumstock: 1 cm = 1 liter!

Om några dagar ska jag tillsätta mangon, återkommer med ett eget inlägg om detta.

11 reaktioner på ”Bryggdag: Mango DIPA

 1. Vilken färg fick din öl innan du tillsatte mangon? Bryggde denna igår och tyckte den blev mörk, kollade brewsmith och såg att ebc är runt 14? Köpte jag fel malt eller ändras färgen efter man tilsatt mango? Min andra bryggning så är lite nybörjare 🙂

  Gilla

 2. Hej, skulle vilja veta när tillsatte du humlen för torrhumlingen? Var det direkt när du fyllt över på jäskärl eller sista 5 dagarna innan sekundärtappningen?

  Gilla

   1. Tack för svaret.
    En annan sak, när jag lägger till mängderna med malt i bryggappen med vattenförhållande 2.5l/kg malt visar den ett OG på 1.094 och FG 1.0.16, ser lite högt ut men det kanske inte klarar att jäsa ner den till ett så lågt FG, för enligt appen blir då ABV 10.33%.

    Vi kommer brygga denna i helgen för att prova, men tänkte då göra 24l så har bara utgått från ditt recept x2. Vi hoppas den blir bra =) ska bli spännande

    Gilla

 3. Du får justera receptet efter ditt utbyte. Jag får inte mina egna siffror att stämma nu heller när jag tittar på dem 🙂 även om jag justerar ”efficiency” i mitt program.

  Detta var ett av mina tidigste helmaltsrecept så det kan finnas fel här och var.

  Lycka till!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s