Teori vs. empiri

Imorgon är det dags för bryggning igen, denna gång ska det bli en DIPA med mango i. Mer om det imorgon. Jag är till vardags matematik och fysiklärare på en gymnasieskola och tänkte imorgon försöka räkna på mitt faktiska bortkok kontra mitt teoretiska bortkok.

Jag har som så många andra hembryggare en 2 kW induktionsplatta från Kjell & co. Så det betyder att jag varje sekund tillför 2000 J till vörten (förutsatt att jag kör på full effekt).

Foto 2015-04-24 08 35 42

För att förånga 1kg vatten krävs det 2260000 J (ångbildningsentalpitet).

Det betyder isåfall att på en timme så ska man teoretisk koka bort (2000 ·3600)/2260000=3,19 kg vatten.

Induktionsplattor har tydligen generellt ca 85 % verkningsgrad. Detta innebär isåfall att det borde bli 0,85·3,19=2,71 kg vatten som kokas bort. Antagligen finns det mer spill på en stor 36-litersgryta med tanke på att det är mycket area mot luften runt omkring.

Imorgon ska jag mäta hur väl detta stämmer mot verkligheten i mitt kök.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s