Bryggdag: Pliny the Elder-klonen

En av världens bästa IPAs lär ju vara Pliny the Elder av Russian River Brewing Co i Santa Rosa, jag har dessvärre inte den blekaste huruvida detta stämmer eller ej. Eftersom jag inte har tänkt att åka till Kalifornien inom den närmsta tiden så testar jag att brygga den istället. (Ska f.ö. tillägga att jag precis SMS:ade en vän som är i CA just nu och tiggde och bad om att han ska ta med sig två flaskor hem).

Hur som helst så älskar jag de torra West Coast IPOrna (det ordet är helt hopplöst att böja till pluralis på svenska), så jag tror nog att den ska falla mig på läppen.

Jag kör lite mindre batch av denna och använder då min lilla 20 L Patinakastrull. Det är helt fantastiskt lätt jämfört med den stora klumpiga 36-litersvarianten.

Så här ser receptet jag använde mig av ut: ( Ni som bryggt Nebuchadnezzarklonen från Henoks bok ”Brygg öl” känner nog igen humleschemat rätt så väl från deras recept)


Pliny the Elder wannabe
Volym i hink: 13 L
Beräknad effektivitet: 75 %
Beräknat OG: 1.073
Beräknat FG: 1.012 (Enligt Magnus på Bryggeributiken jäser tydligen PtE ner till 1.007!!)
ABV: 8 %
Färg: 8 SRM

Maltnota:

3,8 kg Pale Ale malt
220 g Carapils
220 g Crystal 40 L
500 g strösocker (de använder eg. dextros, men det hade jag ingen hemma) 

Infusionsmäskning i 64 °C i ca 90 minuter
Utmäskning vid 75°C i ca 10 minuter.

Kok i 90 minuter.

Humlenota:
30 g Columbus 90 min
10 g Columbus 45 min
18 g Simcoe 30 min
30 g Centennial 1 min
30 g Simcoe 0 min

25 + 25 + 25 g av Simcoe, Columbus och Centennial i torrhumling, uppdelat på två olika tillfällen. 75 % första tillfället i ett par dagar, sen omtappning, sen i med resterande 25 %)

Totalt beräknad IBU: 120 (ja jag vet att man brukar skriva 100+ eller dylikt, men nu gör jag inte det)

Jästnäring och protaflac tillsatt 20 min innan kokslut.

Vattenbehandlat med 6 g kalciumsulfat, 3 g magnesiumsulfat, 2 g Kalciumklorid och 0,7 g bikarbonat, allt tillsatt i mäskvattnet.

Jäst: San Diego Super WLP090 (Jästkakan från APA 2.0)

DSC_0073
Humlegröt
DSC_0067
Ett halvkilo socker ser ut så här.

DSC_0069

Koket
Koket
DSC_0065
Här mäskas det
Knarkvågen
Knarkvågen

16 reaktioner på ”Bryggdag: Pliny the Elder-klonen

    1. Inte alls en dum fråga. Jag tillsatte sockret i koket, det är onödigt att ha med det i mäsken, där så vill man ju ha ut så mycket socker som möjligt, då ska man inte mätta vätskan med annat socker som redan är utvunnet och klart 🙂 Sista kvarten i koket räcker ( eller ha i det i början av koket går också bra).

      Gilla

  1. Tappade du om efter två dygns torrhumling därför att du brukar tappa om, eller gjorde du det för att stora mängder humle ej skulle ligga för länge i ölet?

    Det senare låter inte rimligt, då det endast skulle skilja två dygn.

    Hur länge fick sedan torrhumlingen fortgå med 25%-tillsatsen?
    Under 7 dygn, eller så?

    Gilla

  2. Jag tappade om efter fyra dagars torrhumling tror jag. Och ja det var för att humlen inte ska ligga och bli ”gräsig” i ölet. Men det är högst tveksamt om det här med att dela upp torrhumlingen faktiskt ger någon effekt (Läs t ex brülosophy). Men gott blev det åtminstone.

    Gilla

  3. Jag körde den först 7 dagar sen torrhumlade 2 dagar , sedan la jag i resten av humlen ytterligare 5 dagar . Ikväll ska jag lägga den i Cornelius fat och kolsyra , den luktar god

    Gilla

  4. Kolsyrad och provsmakad 👊👑🍻🍻🍻🍻🍻 vilken underbar öl ! Tack för tipset imorn gör jag etiketter .
    Kommer döpa den till the elder och min maskerade fredasbild ! Peter Criss 🤘

    Gillad av 1 person

  5. Vid användande av dextros (druvsocker), så ska man tydligen öka mängden med 10-15%,
    jämfört med ströcker.
    Har du minskat mängden strösocker i motsvarande mängd?
    Hur mycket angavs mängden dextros ursprungligen till?
    550 gram? 640 gram?

    ———————————————-

    Jag hittar följande hos SHBF:
    http://shbf.se/bryggaren/viewtopic.php?f=5&t=5118&sid=8fe3cbfb9d18c53395b064a94f1d78d6

    Vitt socker 390
    Rårörsocker 360
    Sirap 360
    Druvsocker 330 (10% ökning=363, 379=15%, 388=17,5%, 391=18,5%, 395=18,5%, 396=20%
    Honung 292
    Farinsocker 275
    Siffrorna anger hur många Öchlegrader 1 kg ger i 1 liter vätska.
    Ett exempel:
    Om du blandar 0,5 kg vitt socker i 20 liter öl eller vatten höjs antal Öchlegrader med 0,5*390/20=9,75 Öchlegrader.

    Gilla

    1. Det stämmer säkert! Men jag körde bara. Tog mer strösocker än vad receptet angav i dextros. Så du kan köra hur mycket du vill 🙂 Receptet tror jag angav nånstans runt 350 g dextros

      Gilla

  6. Tack för en bra blogg, är ganska ny på biab bryggning. Ungefär hur mycket vatten ska man börja med om man hamnar, som i detta receptet, 13 liter i hink. Mvh

    Gillad av 1 person

    1. Tack!

      Jag brukar räkna lite grovt såhär om jag vill ha 13 L i hink.
      13 l + 1 l för varje kg malt (malten absorberar) + 1 l som du lämnar i grytan (trub etc) + 2 l bortkok. På ett ungefär. Så för plinyklonen blir det väl runt 20 L totalt.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s