Provsmakning: People Pale Ale

Idag provsmakade jag min People Pale Ale som jag bryggde för ett par veckor sedan. Detta är mitt första försök till en folkölsvariant (nåja den blev liiiite för stark) av en välhumlad APA.

DSC_0054

Färgen är djupt orange och ett ganska tätt vitt skum som lägger sig ganska fort. Smaken är humlig och fräsch och den känns mer åt sessionIPA-hållet. Lite som Dugges All the Way IPA, om ni testat den. Jag höll medvetet nere beskan rejält men jag måste säga att jag hade faktiskt kunna tänka mig den ännu lite beskare ändå, trots att jag oftast tar i i överkant med bitterhumlen. Den har förvånansvärt fyllig kropp, antagligen pga den stora andelen münich-malt och hela 15 % karamellmalt.

Helt klart en bra törstsläckare. Nästa gång ska jag försöka få den att verkligen bli 3,5-3,8 % ABV istället för som denna gången då det landade på ungefär 4,5 %. Jag tror att jag inte mäskade tillräckligt högt, ska lägga mig strax över 70 grader C nästa gång. Receptet, i alla fall maltnotan, snodde jag av Weinkeller på SHBFs forum, och mitt recept ser ut så här:


People Pale Ale
Volym i hink : 12 l
Beräknad effektivitet: 75 %
OG: 1.043 (faktisk 1.047)
FG: 1.015 (faktisk 1.014)
Beräknad ABV: 3,7 % (faktisk 4,3 %)
IBU: 41

Kokade i ungefär en timme.

Malt:
1,5 kg Pale Ale
0,9 kg Münich
0,4 kg Crystal 10 L

Humle:
15 g Chinook 15 min
10 g Cascade 10 min
20 g Cascade 5 min
20 g Chinook 5 min
20 g Amarillo 0 min
20 g Chinook 0 min
28 g Chinook torrhumling
28 g Amarillo torrhumling

Jäst: US-05

8 reaktioner på ”Provsmakning: People Pale Ale

    1. Ok, då hade säkert en liten 60min giva löst beskan med bravur. 🙂 Kanske blir nåt liknande för mig framöver. Har alla ingredienserna på ingång idag från humlegården faktiskt. DHL ringde nyss. 😉

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s