Bryggdag APA 2.0

Idag är det dags för bryggning. Idag ska jag försöka mig på att göra en APA. Jag tycker det är svårt att få till en bra APA. De blir ofta helt okej, men sällan fantastiska. Jag är alltid väldigt nöjd med mina IPA men sällan med mina APA. Jag tror att problemet innan har varit att jag kört på med för mycket humle i kokstart och fått alldeles för högt IBU. Jag älskar beska IPA när alkoholen är uppe runt 7-8 % ABV men för en pale ale på 5,5 % blir det bara obalanserat. Så idag har jag försåkt hålla igen på bitterhumlen och kör bara med sena givor. Jag har också tweakat min maltnota lite. Så här ser dagens recept ut:


APA 2.0
Volym i hink: 22 L
Beräknad effektivitet: 75 %
Beräknat OG: 1.054
Beräknat FG: 1.011
ABV: 5,6 %
Maltnota:

5 kg Pale Ale malt
0,4 kg Carapils
0,4 kg Münichmalt

Infusionsmäskning i 67-68 grader i ca 75 minuter
Utmäskning vid 75 grader i ca 10 minuter.

Kok i 60 minuter.

Humlenota:
20 g Citra 20 min (17 IBU)
20 g Simcoe 20 min (17 IBU)
20 g Simcoe 15 min (14 IBU)
20 g Citra  5 min (6 IBU)
30 g Citra 0 min
20 g Simcoe 0 min
40 g Simcoe – torrhumling 5 dagar
50 g Citra – torrhumling 5 dagar

Totalt beräknad IBU: 54

Jästnäring och protaflac tillsatt 15 min innan kokslut.

Vattenbehandlat med 10,4 g kalciumsulfat, 4 g magnesiumsulfat och 2 g bikarbonat, allt tillsatt i mäskvattnet.

Jäst: San Diego Super WLP090

DSC_0050
Bittergivan på 20 minuter
APA 2 humle
Humlegivorna från vänster till höger : 20 min, 15 minuter (plus jästnäring och protaflac), 5 min och flameout.

Jästen har jag gjort förkultur på, sparar undan lite inför kommande bryggningar om det är så att jag gillar jästen.

Annonser

11 reaktioner på ”Bryggdag APA 2.0

      1. OK
        Förlåt för dumma frågor. Ska brygga andra gången snart.
        Tänkte halvera ditt recept då jag inte har utrymme till det.
        Räcker en påse US05 till det?

        Du skriver jästnäring, menar du socker eller något annat?

        Gilla

      2. Inga frågor är dumma. Ja det räcker utan problem med en påse. Jästnäring är en produkt man köper där du köper malt, det är helt enkelt näringstillskott till jästen.

        Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s